ua en ru

В США фондові торги в США 14 січня відкрилися підвищенням провідних індексів

Фондові торги в США 14 січня відкрилися підвищенням провідних індексів на тлі макроекономічних новин та квартальних звітів американських банків.

Сьогодні оптимізм інвесторів підтримує відразу кілька факторів. По-перше, не засмутила макроекономічна статистика. Згідно з доповіддю Мінторгівлі країни, обсяг роздрібних продажів у США в грудні 2013 р. збільшився на 0,2% порівняно з попереднім місяцем. Навіть відносно невисоке підвищення показника виявилося вище прогнозованого динаміки. Аналітики вважали, що зростання складе 0,1%. Вже після початку торгів було опубліковано доповідь по запасах товарів, комплектуючих і напівфабрикатів на складах США в листопаді. Показник виріс на 0,4%, у той час як аналітики прогнозували підвищення показника на 0,3%.

По-друге, непоганою новиною стала фінансова звітність двох з найбільших американських банків - Jpmorgan Chase і Wells Fargo.

Згідно зі звітом Jpmorgan Chase & Co., чистий прибуток цього одного з найбільших американських комерційних банків за підсумками 2013 р. знизився на 16% і склав 17,9 млрд дол. порівняно з 21,28 млрд дол., отриманими роком раніше. За підсумками IV кварталу 2013 р. чистий прибуток становив 5,28 млрд дол. (1,30 дол./акція). Результат, однак, виявився краще прогнозів, що сприяло зростанню котирувань компанії. Цілком очікуване зниження прибутку банк пояснив зниженням виручки і витратами на податки і судові розгляди. Папери J.P.Morgan Chase дорожчають більш ніж на 1%.

Чистий прибуток Wells Fargo за підсумками року збільшилася на 16% - до 21,9 млрд дол. В IV кварталі 2013 р. банк збільшив чистий прибуток у річному вирахуванні на 10% - до 5,6 млрд дол. з 5,1 млрд дол., отриманих в IV кварталі 2012 р. Таким чином, прибуток на акцію компанії за підсумками кварталу склала 1 дол. Результат перевершив прогнози: аналітики очікували, що прибуток на акцію складе 0,98 дол. однак компанія повідомила про зниження активності в сфері кредитування. На цьому тлі котирування банку знижуються на 0,9%.

Відзначимо, що увага інвесторів залишиться прикутим до банківського сектору протягом усього тижня. Протягом останніх чотирьох робочих днів належить відзвітувати ще чотирьом найбільшим американським банкам: Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs і Morgan Stanley.

Попередня торгова сесія (13 січня) закрилася в серйозному мінусі через заяви глави Федерального резервного банку Атланти Денніса Локхарта, висловив підтримку подальшого скорочення програми "кількісного пом'якшення", а також опублікованих раніше даних по ринку праці США, які теж змусили інвесторів понервувати.

Деяким зниження в ході поточних торгів відзначилися котирування високотехнологічного гіганта Microsoft. Причиною для цього стало зниження оцінки паперів фахівцями компанії Citigroup.

Котирування іншої високотехнологічної компанії - Google - навпаки, зростають на 1,1% після того, як гігант повідомив про свій намір придбати компанію Nest Labs за 3,2 млрд дол.

Станом на 17:53 за киесвкому часу 14 січня 2014 р. індекс Dow Jones росте на 46,61 пункту (+0,29%) - до 16304,55 пункту, індекс S&P - на 9,00 пункту (+0,50%) - до 1828,23 пункту, а індекс Nasdaq підвищується на 35,54 пункту (+0,86%) - до 4148,55 пункту.