ua en ru

У США фондові торги відкрилися 18 березня зростанням в очікуванні засідання ФРС

Фондові торги в США 18 березня 2014 р. відкрилися підвищенням індексів понад 0,5%.

Фондові торги в США 18 березня 2014 р. відкрилися підвищенням індексів понад 0,5%. Основні події, що вплинули на настрій інвесторів, - це помірні макроекономічні дані, заяву російського президента Володимира Путіна і очікування рішення Федрезерву США за програмою "кількісного пом'якшення" (QE3).

Сьогодні відкрилося дводенне засідання Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) американського Федрезерву. Більшість експертів очікують, що за його підсумками регулятор вкотре скоротить програму "кількісного пом'якшення" (QE3) - на цей раз до 55 млрд дол. Аналітики Bloomberg також вважають, що Федрезерв скасує свій поріг безробіття в 6,5%, щоб ввести "якісне управління" і точніше сигнал трейдерам про майбутнє підвищення процентної ставки після відомості QE3 на немає.

Позитивно трейдери відносяться і до висловлювань Путіна про долю України. Перед підписанням договору про приєднання Криму до Росії він виступив з промовою, в якій підкреслив: Москва не прагне розчленувати Україну, за Кримом до складу Росії не підуть інші регіони українського Південно-Сходу.

Дані по інфляції в США не здивували інвесторів. Як і очікувалося, в лютому 2014 р. індекс споживчих цін так і залишився на рівні 0,1% в місячному численні, як було в січні і як вважали експерти. У річному ж вимірі інфляція сповільнюється: у лютому показник склав 1,1% проти очікуваних 1,2% і 1,6% в січні.

Приємним ж сюрпризом стала статистика по житловому будівництву. Після провальних січневих даних (з-за сильних морозів на території Штатів) у лютому кількість дозволів на будівництво житлових будинків зросла на 8% - до 1,016 млн. Передбачалося, що це значення не подолає планку в 1 млн дозволів і зупиниться на позначці в 960 тис. Місяцем раніше показник становив 937 тис.

З корпоративних новин: ростуть в ціні (+3,2%) акції Hewlett-Packard. Причина - підвищення рекомендації по паперах компанії від банку Barclays з "на рівні ринку" до "вище ринку".

Навпаки, серйозно знижуються (-4,6%) котирування роздрібної мережі GameStop, одного з найбільших продавців відеоігор. Раніше сьогодні мегаритейлер Wal-Mart оголосив про свій вихід на ринок уживаних відеоігор: з 26 березня компанія буде приймати у своїх магазинах старі диски з іграми в обмін на подарункові карти. Це рішення Wal-Mart може похитнути провідне становище GameStop на цьому ринку, яке і без того перебуває під тиском інших конкурентів.

Станом на 18:55 мск 18 березня 2014 р. індекс Dow Jones підвищується на 91,32 пункту (+0,56%) - до 16338,54 пункту, індекс S&P росте на 9,82 пункту (+0,53%) - до 1868,65 пункту, а індекс Nasdaq - на 34,28 пункту (+0,80%) - до 4314,23 пункту.