ua en ru

У США на відкритті фондових торгів 14 січня очікується зростання провідних індексів

На відкритті фондових торгів в США 14 січня 2014 р. очікується зростання провідних індексів напередодні періоду квартальної звітності.

На відкритті фондових торгів в США 14 січня 2014 р. очікується зростання провідних індексів напередодні періоду квартальної звітності. Про це свідчить динаміка ф'ючерсів на американські індекси. Остання торгова сесія була відзначена рішучих зниженням провідних індексів - кожен втратив більше 1%, а для індексу Dow Jones пройшла сесія стала найгіршою за три місяці (з часів "шатдауна" держапарату США).

Причиною зниження стало кілька факторів, зокрема, інвестори як і раніше переживають з приводу стану американського ринку праці в грудні 2013 р., коли кількість створених робочих місць в несільськогосподарських галузях знизилася у 2-3 рази по відношенню до середньомісячного значення і склало 74 тис. - мінімум з січня 2011 р.

З іншого боку, деякі інвестори мають сумніви щодо майбутніх корпоративних звітів - вони не впевнені, що фінансові результати компаній виявляться досить сильними, щоб задовольнити високі ціни на їхні акції.

13 січня ринки закрилися в глибокому мінусі ще й з-за заяви глави Федерального резервного банку Атланти Денніса Локхарта, який висловив активну підтримку подальшого урізання "кількісного пом'якшення". Хоча Локхарт не є голосуючим членом профільного комітету Федрезерву, його заява змусила інвесторів сильно понервувати. Саме стимулююча програма, в рамках якої американський Центробанк проводив багатомільярдний викуп казначейських облігацій на вторинному ринку, стала причиною інтенсивного зростання ринків у 2013 р.

Серед макроекономічних новин варто відзначити публікацію даних за цінами на експорт-імпорт і за роздрібними цінами в США за грудень 2013 р., яка відбудеться ще до початку торгової сесії.

Також до початку торгів на Уолл-стріт увага інвесторів буде зосереджена на банківському секторі: сьогодні фінансові звіти за підсумками IV кварталу 2013 р. представлять великі американські банки - Jpmorgan Chase і Wells Fargo.

Серед новин на корпоративному фронті також варто відзначити вчорашню заяву технологічного гіганта Google Inc., який повідомив про покупку виробника "розумної техніки" для дому Nest Labs за 3,2 млрд дол. Nest Labs була заснована колишніми співробітниками Apple Тоні Фаделлом (творцем легендарного плеєра iPod) і Меттом Роджерсом. Відомо, що компанія продовжить існувати під власним брендом у складі Google. За підсумками минулої сесії котирування Google закрилися в мінусі - на 0,6%.

Також напередодні комунікаційна компанія Charter Communications зробила публічне формальну пропозицію про покупку свого основного конкурента Time Warner Cable. Остання рішуче відкинула пропозицію, звинувативши Charter Communications в заниженні ціни як мінімум вдвічі - компанія запропонувала 62,35 млрд дол. з урахуванням боргів. На тлі невдалої угоди вартість акцій Time Warner Cable у ході pre-market зростає на 1,6%.

Станом на 14:10 за київським часом 14 січня 2014 р. ф'ючерси на індекс Dow Jones не змінюються, на індекс S&P ростуть на 2,60 пункту (+0,14%), на індекс Nasdaq - на 1,25 пункту (+0,04%).