ua en ru

В Японії фондові торги 10 лютого закрилися підвищенням індексу Nikkei на 1,8%

Провідний японський індекс ще в першій половині торгів досяг свого тижневого максимуму на тлі позитивних макроекономічних новин зі США, а також ієни, що ослабла, традиційно грає на руку великим японським експортерам.

Фондові торги в Японії 10 лютого закрилися підвищенням індексу Nikkei на 1,77%. Провідний японський індекс ще в першій половині торгів досяг свого тижневого максимуму на тлі позитивних макроекономічних новин зі США, а також ієни, що ослабла, традиційно грає на руку великим японським експортерам.

Відмінною новиною заключного дня попередньої торгової тижня стала публікація свіжих даних по безробіттю в США за січень. Доповідь Міністерства праці США безперечно вважається одним із самих головних, і його результати мали істотний вплив не тільки на роботу американських майданчиків, де всі три індексу фінішували за підсумками сесії 7 лютого в "зеленому полі, але й на настрій інвесторів по всьому світу.

Згідно з даними, оприлюдненими 7 лютого, рівень безробіття в США знизився і склав 6,6% проти 6,7% у грудні 2013 р. Показник досяг свого шестимісячного мінімуму. Найбільше враження, однак, справило повідомлення про кількість нових робочих місць в економіці країни (за винятком сільського господарства). Приріст показника за підсумками січня склав 113 тис. вакансій, що виявилося нижче прогнозу, але стало досить непоганим результатом, цілком задовольнив інвесторів. Гравці і не чекали від холодних зимових місяців багато чого: у грудні 2013 р. число нових робочих місць склало лише 75 тис., впавши до виключно низького значення. У січні холодні температури не відступили, і показник, як і місяцем раніше, не поспішив відзначився помітним зростанням.

Тим не менш, навіть не найкращі новини з ринку праці можуть мати позитивний ефект. Деяке гальмування зростання ринку може спонукати ФРС до більш обережної політики в питанні скорочення програми "кількісного пом'якшення". ФРС США вже двічі приймала рішення про урізання стимулюючих заходів, які тривалий час чинили позитивний вплив на економіку країни. 29 січня ФРС США в черговий раз скоротила стимулюючу програму на 10 млрд дол. - до 65 млрд дол. щомісяця, що стало розчаруванням для інвесторів, адже максимально довгий збереження стимулювання грає їм на руку. У поєднанні з недавнім призначенням нового глави ФРС (з 1 лютого регулятор очолила Джанетт Йеллен) подальша політика ФРС залишиться для інвесторів одним з ключових питань. Вони будуть пильно стежити за позицією нового керівника органу, адже Дж.єллен відома як прихильниця стимулювання американської економіки.

На тлі зменшення ієни зміцніли котирування японських експортерів, орієнтованих на зарубіжні ринки і отримують більшу частину своїх доходів за кордоном. Папери автовиробника і експортера Toyota Motor Corp. подорожчали за підсумками торгів на 1,6%, а ринкова капіталізація його конкурента Nissan Motor Co. зросла на 1,1%, акції Mazda подорожчали на 2%, а котирування Honda піднялися на 0,9%.

Тим часом котирування виробника фототехніки Olympus Corp. злетіли більш ніж на 7%, після того як компанія оприлюднила свій фінансовий звіт. Згідно з доповіддю, за квітень-грудень операційний прибуток виріс більш ніж в два рази, що стало приємним сюрпризом для інвесторів.

Котирування виробника скла Asahi Glass тим часом знизилися на 6,7%, після того як компанія повідомила, що її очікувана операційний прибуток за 2014 р. виявиться нижче прогнозованої раніше.

За підсумками торгів 10 лютого 2014 р. індекс Nikkei виріс на 1,77% і склав 14718,34 пункту. Курс долара до ієни виріс по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,36 ієни і склав на закритті фондових торгів 102,42 ієни/дол.