ua en ru

Фондові торги в Японії 12 лютого закрилися зростанням індексу Nikkei на 0,56%

Фондові торги в Японії 12 лютого 2014 р. закрилися підвищенням індексу Nikkei на 0,56% після виходу даних з торговельного балансу Китаю і промови глави американського Федрезерву Джанет Йеллен.

Фондові торги в Японії 12 лютого 2014 р. закрилися підвищенням індексу Nikkei на 0,56% після виходу даних з торговельного балансу Китаю і промови глави американського Федрезерву Джанет Йеллен.

Напередодні Дж.єллен виголосила свою першу промову перед конгресом США в якості нового керівника Федеральної резервної системи (ФРС). У цьому виступі вона зазначила, що американська економіка відновлюється хоча і впевнено, але недостатньо швидко, щоб мегарегулятор робив якісь різкі кроки. Ймовірно, скорочення програми "кількісного пом'якшення" буде поступово продовжено, однак той факт, що помірний курс попереднього глави ФРС Бена Бернанке буде підтримуватися і новим керівництвом, налаштовує інвесторів на оптимістичний лад.

Інші позитивні новини прийшли з КНР, де уряд відзвітував за основним торговим показникам за січень 2014 р. Очікувалося, що експорт зросте в річному численні на 2%, а імпорт на 3%. Тим не менш, обидва індекси показали різке зростання - близько 10% кожен. Відповідно, профіцит торгового балансу зріс на чверть - до 31,9 млрд дол. проти 25,6 млрд дол. роком раніше (консенсус-прогноз - 23,7 млрд дол.).

Цей успіх торгової політики відтіняє слабкі показники ділової активності в промисловості Китаю в січні, оголошення яких призвело до нестабільності на світових ринках.

Однак, незважаючи на велику кількість позитивних факторів, токійський індекс Nikkei виріс лише на 0,56% через зміцнення ієни.

Акції найбільшого в світі автовиробника Toyota Motor подорожчали за підсумками сесії на 0,4%, хоча в ході торгів котирування додавали близько 1%. Зниження під закриття біржі спровокувало звістка про відкликання 1,9 млн автомобілів Toyota Pirus з-за необхідності оновити програми бортового комп'ютера. Це один з найбільших відгуків автомобілів за останні роки. До речі, всього з 1997р. було випущено близько 3,6 млн Toyota Pirus.

Серед компаній лістингу Nikkei найсильніше в "плюс" пішли логістична фірма Nippon Express (+4,6%), промислова корпорація Sumitomo Metal Mining (+4,5%) і виробник техніки для утилізації відходів Hitachi Zosen (+4,3%).

З фірм, чиї котирування знизилися, варто виділити виробника харчових напівфабрикатів Nippon Meat Packers (-2,8%), виробника сільгосптехніки Kubota (-2,8%) і логістичну корпорацію Yamato Holdings (-2,7%).

Торги по акціях японських автовиробників закрилися в "зеленій" зоні. Акції Nissan Motor подорожчали на 2%, котирування Mitsubishi Motors зросли на 0,9%, а ринкова капіталізація Honda Motor збільшилася на 3,3%.

За підсумками торгів 12 лютого 2014 р. індекс Nikkei виріс на 0,56% і склав 14800,06 пункту. Курс долара до ієни знизився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,14 ієни і склав на закритті фондових торгів 102,53 ієни/дол.