ua en ru

В Японії фондові торги 21 лютого закрилися зростанням індексу Nikkei на 2,88%

Фондові торги в Японії завершилися зростанням індексу Nikkei на 2,88% після позитивних даних з ділової активності в США.

Фондові торги в Японії завершилися зростанням індексу Nikkei на 2,88% після позитивних даних з ділової активності в США.

Напередодні агентство Markit опублікувало попередні лютневі дані з ділової активності (PMI) в обробній промисловості США. До цього Markit і HSBC вже надавали аналогічну інформацію по Китаю, Франції, ФРН та Євросоюзу. Американцям пощастило - у всіх цих країнах і об'єднаннях попередній лютневий PMI впав нижче очікувань і (за винятком Німеччини) нижче січневого показника. У США, навпаки, при консенсус-прогнозі 53 пункту і січневому значенні 53,7 пункту в лютому PMI в обробній промисловості піднявся до 56,7 пункту. Це найвищий показник майже за чотири роки.

"По економіці США ми очікуємо позитивних зрушень. Тенденція до підвищення прибутку американських компаній може підштовхнути світові майданчики вгору протягом 2014 р.", - заявив Девід Кессіді, аналітик сіднейського відділення UBS.

Крім того, гравці ринку очікують результатів саміту G20, який пройде в Австралії в ці вихідні. Політики будуть обговорювати хвилювання у Венесуелі, Таїланді і на Україні, банкіри і фінансисти - скорочення програми "кількісного пом'якшення" в США та її вплив на світову економіку.

Серед компаній лістингу Nikkei найсильніше в "плюс" пішли торгова компанія Toyota Tsusho (+6,9%), виробник напоїв Sapporo Holdings (+6,2%) та японське відділення голландської нафтогазової компанії Showa Shell Sekiyu (+5,4%).

Компаніями, чиї котирування знаходяться в "червоній" зоні за підсумками сьогоднішньої сесії в Токіо, є холдинг Tokyu Kudosan (-0,8%) і виробник керамічних виробів Toto (-0,1%).

Торги по акціях японських автовиробників закрилися в "зеленій" зоні. Котирування Toyota Motor піднялися на 2,1%, акції Nissan Motor подорожчали на 1,1%, котирування Mitsubishi Motors зросли на 1,7%, а ринкова капіталізація Honda Motor збільшилася на 1,3%.

За підсумками торгів 21 лютого 2014 р. індекс Nikkei виріс на 2,88% і склав 14865,67 пункту. Долар США виріс на 0,20 ієни, курс становить 102,54 ієни/дол.