ua en ru

Фондові торги В Японії 29 листопада завершилися зниженням індексу Nikkei на 0,41%

Фондові торги в Японії 29 листопада завершилися зниженням індексу Nikkei на 0,41%, що частково було пов'язано з прагненням ряду гравців зафіксувати прибуток. Інтенсивність торгів дещо сповільнилася напередодні вихідних після того, як сесією раніше Nikkei закрив торги підвищенням до майже шестимісячного максимуму.

Незважаючи на зниження, за поточний місяць Nikkei додав більше 9% на тлі ослаблої про відношенню до долара, ієни. По відношенню до євро в цьому місяці ієна просіла на 4,6%, в той час як по відношенню до долара опускався до позначки 102,61 ієн за долар, що є шестимісячним максимумом для співвідношення валют.

В полі макроекономічних новин інвестори дізналися, що споживчі ціни в Країні висхідного сонця зросли до п'ятирічного максимуму, а обсяг промвиробництва в країні, за попередніми даними, за жовтень також зріс. Все це свідчить, що відновлення третьої за величиною економіки світу продовжиться і в 2014 р. Тим не менш показник промвиробництва, незважаючи на те, що продемонстрував зростання, виявився нижче очікуваного - в місячному обчисленні збільшився на 0,5% проти прогнозованого підвищення на 2%.

Частково помірній динаміці торгів також сприяло відносне затишшя на торгових майданчиках світу. Так, фондові торги в США не проводилися у зв'язку зі святкуванням Дня подяки. Європейські фондові торги 28 листопада завершилися зростанням основних індексів, проте він виявився доволі скромним: в межах від 0,08% до 0,39%. Нагадаємо, що попередня торгова сесія в Японії завершилися зростанням індексу Nikkei на 1,8%.

Великі експортери відзначилися наступною динамікою. Так, котирування виробника автомобілів Toyota Motor просіли на 0,2%, ринкова капіталізація Nissan Motor Co. скоротилася на 0,3%, а котирування Honda Motor Co. піднялися на 0,6%. Акції виробника фототехніки Canon Inc., одержує більшу частину своїх доходів за кордоном, стали дорожчими на 0,9%, ринкова капіталізація Ricoh Co. Ltd. зросла на 1,5%, папери Fujifilm Holdings додали в ціні 0,1%, акції Panasonic Corporation подешевшали на 2,1%, а папери Toshiba Corp. - на 0,3%.

Компанії, що спеціалізуються на роботі з нерухомістю відзначилися здебільшого зниженням котирувань. Акції Mitsui Fudosan втратили 1% від вартості, а акції Sumitomo Realty & Development подешевшали на 0,9%. В секторі будівельних компаній спостерігалася різноспрямована динаміка. Так, котирування Taisei Corp. виросли майже на 2%, акції Kajima Corp. подорожчали на 1,3%, папери Shimizu Corp. втратили від вартості 1,2%.

За підсумками торгів 29 листопада 2013р. індекс Nikkei знизився на 0,41% і склав 15661,87 пункту. Курс долара до ієни знову підвищився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,27 і склав на закритті фондових торгів 102,29 ієни/дол.