ua en ru

Фондові торги в Японії 29 січня завершилися підвищенням індексу Nikkei на 2,7%

Фондові торги в Японії 29 січня завершилися підвищенням індексу Nikkei на 2,7%.

Фондові торги в Японії 29 січня завершилися підвищенням індексу Nikkei на 2,7%. головним приводом для такого інтенсивного зростання провідного японського індексу стали новини з Туреччини.

Раніше сьогодні стало відомо про те, що Центробанк Туреччини різко підвищив процентні ставки з метою утримання курсу ліри. У ході надзвичайного наради було прийнято рішення про підняття ставки за кредитами "овернайт" з 7,75% до 12%. Аналітики очікували збільшення ставки до 10%. Базова ставка РЕПО була збільшена з 4,5% до 10%, ставка відсотка на позиковий капітал "овернайт" - з 3,5% до 8%. Збільшення даних показників аналітики не пророкували. Нагадаємо, що падіння курсу ліри стало результатом подій минулого року: заворушень влітку 2013 р. та антикорупційного розслідування, що стало причиною відставки уряду прем'єр-міністра Реджепа Тайіпа Ердогана.

На фронті корпоративних новин, тим часом, все не так гладко. Котирування Advantest, що спеціалізується на виробництві тестового обладнання і напівпровідників, знизилися до чотиримісячного мінімуму після того, як компанія опублікувала власний прогноз на рік. Прогнозовані показники розчарували інвесторів, зміцнивши їхній песимізм відносно слабких результатів квартальної звітності японських компаній. Котирування компанії впали на 4,4% за підсумками торгової сесії.

Відзначимо, що, незважаючи на істотне підвищення за підсумками нинішніх торгів, 2014 р. складно назвати вдалим для Nikkei, адже з початку року провідний японський індекс втратив більше 6%, помітно відстав від інших індексів регіону. Не виключено, що неоднозначна динаміка протримається ще деякий час: ряд аналітиків стверджують, що на даному етапі корпоративні результати компаній не радують і поступаються очікуваним.

Вже після завершення торгової сесії, результати своєї діяльності за квартал оприлюднюють виробник фототехніки Canon, виробник будівельної, дорожньої і кар'єрних Komatsu, виробник ігрових консолей і відеоігор Nintendo а також японська банківська корпорація Sumitomo Mitsui Financial Group.

Напередодні звітності та за результатами торгів котирування Canon зросли на 0,7%. Інші компанії сектора також здебільшого відзначилися висхідною динамікою: папери Ricoh Co. Ltd. подорожчали на 2,3%, ринкова капіталізація Panasonic зросла на 2,5%, а Sharp Corp.- на 7,9%.

Котирування Komatsu до публікації квартального звіту зросли на 1,6%. Папери конкуруючої Hitachi Construction Machinery Co. Ltd. піднялися в ціні на 0,7%, ринкова капіталізація IHI Corporation зросла на 3%, а JTEKT Corporation - майже на 4%.

Папери Nintendo додали в ціні 1,3%, а акції Konami Corp. виросли в ціні на 2,9%.

До публікації звітності котирування Sumitomo Mitsui Financial Group. зросли на 2,8%, ринкова капіталізація Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. зросла на 2,7%, а Mizuho Financial Group, Inc. - на 0,9%.

За підсумками торгів 28 січня 2014 р. індекс Nikkei піднявся на 2,70% і склав 15383,91 пункту. Курс долара до ієни виріс по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,77 ієни і склав на закритті фондових торгів 103,37 ієни/дол.