ua en ru

В Японії фондові торги 6 лютого закрилися зниженням індексу Nikkei на 0,18%

Фондові торги в Японії завершилися падінням індексу Nikkei на 0,18%. В ході всієї сесії індекс впевнено знаходився в "зеленій" зоні, але прямо перед закриттям пішов у "мінус".

Фондові торги в Японії завершилися падінням індексу Nikkei на 0,18%. В ході всієї сесії індекс впевнено знаходився в "зеленій" зоні, але прямо перед закриттям пішов у "мінус". Аналітики Reuters пов'язують це з очікуванням доповіді щодо нових робочих місць в США.

Головною новиною цього тижня стане звіт американського Мінпраці щодо створення робочих місць в несільськогосподарських галузях економіки, яке буде опубліковано 7 лютого. Експерти прогнозують зростання створених робочих місць до 185 тис. у січні з грудневих 74 тис. Тоді несподіване падіння показника аналітики міністерства пояснювали святковими канікулами і безпрецедентними холодами в США.

Деякі дані по американському ринку праці за січень 2014р. вже опубліковані. Так, напередодні стали відомі цифри агентства ADP по створенню робочих місць в економіці США: зниження з 227 тис. до 175 тис. нових вакансій. Враховуючи, що морози в Північній Америці продовжилися і в січні, доповідь Мінпраці може показати значення, набагато скромніші, ніж прогнозують експерти. Цього і побоюються гравці ринку.

Якщо американські макроекономічні дані тягнуть токійську біржу в "червону" зону, то, корпоративна звітність місцевих компаній, навпаки, грає на позитив. Так, керівництво автоконцерну Mazda підвищило свій прогноз з операційного прибутку на 2013-2014 фінансовому році з 160 млрд ієн до 180 млрд ієн (з 1,6 до 1,8 млрд дол. відповідно). Зростання котирувань Mazda склав 4,3%.

Серед компаній лістингу Nikkei найсильніше в "плюс" пішли целюлозно-паперова корпорація Nippon Paper Industries (+7,8%), виробник комплектуючих для комп'ютерів NEC (+6,8%) і виробник электрокомпонентов Fujikura (+4,7%).

З фірм, чиї котирування знизилися сильніше за все, варто виділити багатопрофільну корпорацію Yamaha (-8,1%), хімічний концерн Ube Industries (-5,6%) та корпорації Panasonic (-4,1%).

Торги по акціях японських автовиробників закрилися різноспрямовано, переважно зниженням. Акції Nissan Motor подорожчали на 1,7%, ціна паперів Toyota Motor знизилася на 0,7%, котирування Mitsubishi Motors також знизилися на 0,7%, а ринкова капіталізація Honda Motor скоротилася на 1,2%.

За підсумками торгів 6 лютого 2014 р. індекс Nikkei опустився на 0,18% і склав 14155,12 пункту. Курс долара до ієни виріс по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,05 ієни і склав на закритті фондових торгів 101,44 ієни/дол.